Geraakt door een troosteloos meisje

24 februari 2020 Door cyrilvanos

Ik ben een kindervriend. Mijn ernstig verkreukelde kop en weke, waterige ogen werken als een magneet op jong grut. Peuters herkennen in mij de seniele snotaap en hangen om de haverklap om mijn nek.

Vooral meisjes. Daar moet je in deze tijd mee oppassen. Voor je het weet sta je te boek als een liederlijke viespeuk met een computer vol kinderporno. Eigenlijk te bizar voor woorden. Daar gaat mijn spontaniteit, ik kon nog weleens de clown uithangen voor kinderen.

Daar ben ik dus mee gestopt. Sterker nog, ik behandel kleuters nu als kleine volwassenen, wat ze overigens ook leuk vinden. De lach blijft namelijk aan mijn kont hangen. “Nog wat verdiend vandaag, kerel? Lekker onder de balen gelopen? Hoe is het met moeder de vrouw?” vraag ik een zesjarig boendertje. Zo’n kreng wordt gelijk uit zijn comfortzone gerukt en geeft een briljant antwoord als hij geneigd is om op te kijken van zijn iPad. Lachen!

“Ik heb helemaal niks met dat gekweel boven een kinderwagen, waar vrouwen zich vaak schuldig aan maken. Die beginnen wild met het hoofd te knikken, waarbij hun valse kronen bijna naar beneden kletteren en roepen dan met zo’n falsetstem: “Hoe issie dan met m’n meissiebeisie? Ben jij mijn lieve poepieloepie, ja? Ja?”Ik zou die vrouwen graag ter plekke met een vuistbijl bewerken.

Vind je het gek dat kinderen al jong trauma’s oplopen? Je ziet die zuigelingen ook gaan twijfelen aan de verstandelijke vermogens van zo’n knikkebollende idioot.

Ik wacht op de dag dat zo’n peutertje geïrriteerd roept: “Lul normaal, mafkees! Sodemieter op met dat kindse geleuter.” Ik kan daarentegen wel smullen van rubrieken in kranten die kinderen aan het woord laten, zoals in de Volkskrant onder het kopje: ‘Dit ben ik.

Fajah Opschoor: ‘Ik teken vaak poesjes, of een duikboot met daarnaast haaien met een kroontje.’
Beeld Adriaan van der Ploeg

Portret van een kind in haar slaapkamer.'”Ze zit op bed en haar voetjes steken in roze pantoffels in de vorm van een konijn. Ook haar ledikant en haar speelgoedkist zijn roze.”Zo is daar Fajah Opschoor (7). Op de foto zien we een vrolijk meisje met hoogblonde hangende staartjes. Ze is aan het wisselen en in haar bovengebit is een krater gevallen. Ze zit op bed en haar voetjes steken in roze pantoffels in de vorm van een konijn. Ook haar ledikant en haar speelgoedkist zijn roze.

Op de vraag ‘heb je huisdieren?’ zegt ze: “Ja, ik heb zeven vissen. Ze heten Snoepie, Kiki, Woezel, Pip, Cleo, Nemo en Ernie. Het zijn guppy’s.”Gouwe quote natuurlijk.

Als verslaggever ga je dan niet doorvragen hoe zij Snoepie cum suis uit elkaar houdt, dat is lullig. “Ja, Pip heeft staar, die klettert constant tegen Woezel op. Cleo heeft last van constipatie en Kiki heeft kapsones, da’s echt een prinsesje. Ernie is een einzelgänger.”Flauwekul natuurlijk. Op de vraag ‘wie zou je een dagje willen zijn?’ antwoordt Fajah: “Iemand die heel rijk is. Dan zou ik heel veel konijnen kopen, want dat zijn mijn lievelingsdieren.” Om op te vreten…

“Uit de speakers in mijn warme woonkamer hoor ik het zachte gezoem van de saxofoon van jazzlegende Sonny Rollins.

“Maar waarom dat geneuzel over kinderen? Dat komt doordat ik werd geraakt door een televisiebeeld van een troosteloos meisje op de puinhopen van haar plat gebombardeerde huis in Idlib in Syrië.

Ze is graatmager en ongeveer vijf jaar oud. Haar verwilderde haar staat stijf van het vuil. Met gitzwarte, holle ogen staart ze diepdroevig naar de camera die langzaam inzoomt. Opeens trekt een machteloze traan een groezelig spoor in het stof op haar gezichtje.

Haar leven ligt letterlijk in puin.

Het beeld vormt een krankzinnig contrast met Fajahs onbezorgde konijnenwereldje op haar zolderkamer in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Uit de speakers in mijn warme woonkamer hoor ik het zachte gezoem van de saxofoon van jazzlegende Sonny Rollins. Hij speelt een tranentrekkend mooie versie van ‘God bless the Child’. Veel wateriger kunnen mijn ogen niet meer worden.

Jaap van Deurzen@jaapvandeurzen

Jaap van Deurzen is verslaggever voor RTL Nieuws, geplaatst op 23 februari RTL nieuws